Täältä koiran koulutustuotteet.

Ongelmakoirasta kiltti lällykkä koiraterapeutin avulla

Sanonta: "vanha koirakin oppii", ei ole pelkkää puppua. Koiraterapeutti Janita Leinonen, saa vanhan jääräpää koirankin oppimaan uusia toivottuja käyttäytymismalleja. Ruotsalaiset eläinlääkärit ja kiropraktikot tekivät tutkimuksen, jonka mukaan 42 prosentilla koiranomistajista on ongelmia koiransa kanssa. Yleisimpiä ovat agressiivisuus koiria tai vieraita ihmisiä kohtaan, erilaiset pelkotilat ja sisäsiisteysongelmat.

 Koiraterapeutti saa kitketyksi koirasta ei-toivottua käyttäytymistä. Mitään ei  synny ilman jatkuvaa harjoittelua, joten omistaja joutuu tekemään töitä saadakseen ongelmakoirasta, uuden, täydellisen kumppanin.

Hyvä olisi kouluttaa pentu jo pienestä pitäen käyttäytymään halutulla tavalla, mutta jos tilanne on jo riistäytynyt käsistä, on syytä turvautua Leinosen apuun. Vasta kun jotain dramaattista on tapahtunut ihmiset pyytävät apua, sanoo Janita Leinonen.

älä, ei ja taas

Jos koirasi vetää remmissä, haukkuu jatkuvasti, hajottaa paikkoja, perushoitotoimenpiteiden suorittaminen on hankalaa, hyppii ihmisiä vasten,  varastaa ruokaa tai vahtii tavaroita, jahtaa kaikkea liikkuvaa, on aggressiivinen toisia koiria tai ihmisiä kohtaan tai on ylivilkas, kannattaa oman elämäsi helpottamiseksi kääntyä koiraterapeutin puoleen.

Yleisin syy ongelmakäyttäytymiseen on, että koira on väärässä perheessä tai on valittu väärä koirarotu, kertoo Leinonen.

Koira on laumaeläin, joka tuntee turvallisuutta saadessaan olla ihmisten käskyjen tottelijana. Jos perheessä kukaan ihminen ei ole ottanut johtajan asemaa, koira ottaa paikan itselleen. Tämä yhdistelmä on erittäin huono, sillä koira on surkea johtaja. Vielä surkeampaa on elää tämänkaltaisessa suhteessa, sillä perheen kaikkien ihmisten elämä on tuolloin hankalaa. Eikä kannattaisi kouluttaa koirasta ihana kumppani, josta koko perhe nauttii.

Ihmiset sietävät koiriltaan uskomattoman paljon. Usein kuulee asiakkaan sanovan, että ei meillä ole johtajuusongelmaa, vaikka koirani puree minua. Johtajuus on ihmisille herkkä juttu toteaa Leinonen.

Koko suvun voimin

Ikänsä koirien kanssa touhunnut Leinonen, tietää mitä tekee. Eläinsuojeluviranomaisilta ja poliisilta tappouhkauksen saanut eräs koira koulutettiin kunnolliseksi kahdessa kuukaudessa. Koiraterapeutti Leinonen käy koiran kotona ja omistajat kertovat mikä on ongelma. Jokaiselle koiralle tehdään yksilällisesti räätälöity koulutusohjelma.

Yleensä koiralla on johtajuusongelma. Ensin omistajan on saatava johtajuus takaisin. Koiraa ei saa pakottaa väkivallalla, vaan se pitää ansaita, tietää Leinonen.

Jos asiakkaan koiralla on ongelmia toisten koirien kanssa, Leinonen ottaa omat koirat mukaan. Jos koiralla on ongelmia ihmisten kanssa, Leinonen kerää koko suvun uhreiksi. Ei ole koiraterapeutin läheisilläkään helppoa, sillä avomies, siskot ja äiti on vedetty mukaan. Rekvisiittaa löytyy sauvakepeistä rullalautaan.

Koira pyrkii aina palkitsevaan päämäärään

Usein, kun ongelmia lähdetään purkamaan, aloitetaan johtajuudesta. Koirat taistelevat johtajuudestaan kovasti. Lällykkä koira, joka on pakotettu asemaan luopuu johtajuudestaan helposti. Omistajasta ja koirarodusta riippuu, kuinka nopeasti päästään tuloksiin.

Ei-toivottua käyttäytymistä ehkäistään sitruunapannalla, kun toiminta menee haluttuun suuntaan, koira palkitaan. 

Yleisin virhe, minkä ihmiset tekevät, on käydä kiinni tai huutaa koiralle. Esimerkiksi, jos koira näyttää vähänkin agressiivisuuden merkkejä vastaantulevalle koiralle. Oikea hetki sanoa EI, on silloin kun koiran häntä tai karvat nousevat pystyyn. Kehotettavaa olisi kantaa suihkepulloa mukana ja ruikkasta koiraa vedellä, silloin kun tilanne alkaa. Sitten säälitään koiraa, että voi voi, mites nyt noin kävikään. Tuolloin koira menee hämilleen tilanteesta ja näin saadaan sen käyttäytyminen halutunlaiseksi, kehottaa Leinonen.

Sadasta koirasta yksi ei onnistunut

Janita Leinonen on kouluttanut yli 200 ongelmakoiraa, josta vain kolmea ei ole saatu raameihin. Kaikki terveet koirat on onnistuttu saamaan käyttäytymään halutulla tavalla. Kolmella onnettomalla oli hermorakenteissa vikaa. Jo toisesta kerrasta viimeistään tietää, tuleeko koulutus onnistumaan. Useimmat Leinosen kouluttamista häirikkäkoirista ovat päässeet ongelman yli ensimmäisestä kerrasta. Mutta omistajan pitää jatkuvasti harjoitella uutta strategiaa. Parhaimmat tapaukset on onnistuttu käännyttämään viikossa, mutta Leinonen sanoo, että kahteen kuukauteen tulee varautua.

Ongelmat ovat ratkaistavissa

Herkkupaloja varastelevalle koiralle järjestetään ansa. Suupalaan kiinnitetään esimerkiksi narulla kolisevia esineitä tai ohjataan koiran käyttäytymistä kauko-ohjattavalla sitruunapannalla. Kun koira pelästyy, sitä säälitään. Koira reagoi ihmisten sääliin.

Jos koira kärsii paukkuarkuudesta, omistaja usein voivottelee, että voi voi, älä pelkää, tälläin ruokitaan tietämättään koiran pelkoja. Mitenkään huomaamatta koko juttua, koira ymmärtää, että eihän tässä nyt hätää ollutkaan. Omistajan käyttäytyminen vaikuttaa. Säälimällä ruokitaan koiran viettiä. Sitä siis kannattaa käyttää hyväksi, kitkettäessä pois ongelmia.

Jos ihminen käyttäytyy agressiivisesti, ei koira kovin mielellään tyäskentele hänen kanssaan.
Bonuksia jaellessa, koira tottelee helpommin

Koira voi olla paras kaveri. Koiran ja omistajan pitää varauksetta luottaa toisiinsa.

Koiralle omistaja on tärkein, kunhan omistaja on päässyt ylimpään asemaan. Koirasta kuuluu nauttia, ei vain tyytyä sietämään, sanoo määrätietoinen ja tehokas koiraterapeutti Janita Leinonen.

LEENI MATTILA
Koiraposti 2001


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report