Tästä kaikki kissatarvikkeet

Näkymättämät viestit haisee

Apua, kissani merkkailee!

Kissojen perverssi mieltymys ja häpeällinen huumorintaju ei tunnu omistajasta miellyttävältä, kun kotona haisee kissan pissa. Merkkailu on ärsyttävää ja se on saatava loppumaan. Kissojen on usein myös vaikea tottua omistajansa tekemiin päätöksiin, matkasta, muutosta tai kuljetuksista, kissat kun ovat tottuneet tekemään päätöksiä sydämellään.
Omistaja kuitenkin vaatii, että kissan on käyttäydyttävä kunnolla ja siihen ei kuulu merkkailu. 

Uusimmat käyttäytymistä koskevat tutkimukset ovat avanneet uusia keinoja vaikuttaa kissan käyttäytymiseen hajuaineiden eli feromonien avulla.

- Feromonit ovat kissan erittämiä hajuaineita. Feliway on synteettisesti  valmistettu vastaava kemiallinen tuote. Feliway on kokeilukelpoinen jos lääketieteellistä syytä virhevirtsailuun ei löydy, ehdottaa eläinlääkäri Tuula Soini Eläinlääkäriasema Vettorista.


- Feromonit ovat kissoille ominaisia ja eläimet käyttävät niitä muun muassa reviirinsä merkitsemiseen tai välittävät toisilleen muita näkymättömiä viestejä, jotka usein liittyvät eläinten seksuaalikäyttäytymiseen. Käytännässä on huomattu, että tyynnyttävät feromonit toimivat parhaiten sellaisissa tapauksissa, joissa eläimen käyttäytymisen taustalla on epävarmuus ja pelko, kertoo asiantuntijaeläinlääkäri Nina Menna, Vetcare Oy:stä.- Feromonien eläimen tunnetilaa muuttava vaikutus perustuu eläimen keskushermostossa syntyneeseen hajuaistimukseen. Tunnetilan muutoksen perustana on tietynlainen tuttuuden tuntemus, jonka feromoni saa aikaan
aivojen limbisessä järjestelmässä eli siinä osassa, jossa tunnetilat syntyvät. Tyynnyttävän feromonin vaikutuksesta eläin tuntee ennestään tuttuna sellaisetkin asiat, joiden kanssa se ei ole aiemmin joutunut tekemisiin. Tämä vähentää sen uusia asioita kohtaan tuntemaa pelkoa, jatkaa Menna.

Kissa merkitsee reviirinsä

- Kissalle reviiri on erittäin tärkeä. Se koostuu erilaisista toiminnallisista alueista kuten eristäytymis-, lepo- ja aktiivisuusalueesta. Alueita kissa merkitsee haju- ja kynsimismerkeillä.
Reviirin kulkureitit kissa merkitsee naamamerkein eli naamaferomonia hierotaan paikkoihin, jotka on todettu vaarattomiksi, tietää Menna.

- Kun kissa tuodaan kesämökille sille vieraaseen tilaan, se yleensä kyyristyy nurkkaan tai alkaa merkkailla ympäristöään virtsalla ja kynsimällä. Jos mäkillä on naamaferomonimerkit tallella, kissa tutkii ympäristöään rauhallisesti. Autoon kissa ei yleensä pääse näitä merkkejä tekemään, joten auto on monelle kissalle hyvin turvaton paikka, selventää Menna.

Luonnollinen ja helppo käyttää
- Kissan hajuviestejä voi matkia feromonihaihduttimella ja suihkeella. Perheissä, joissa on sekä koiria että kissoja, voidaan käyttää samanaikaisesti kaikkia näitä feromonituotteita. Feromonit ovat kullekin eläinlajille ominaisia, eikä koira välitä kissan hajuaineista ja päinvastoin, sanoo Menna.
- Eläintä tyynnyttävä feromoni levitetään huoneilmaan käyttäen pistorasiaan kytkettävää haihdutinta. Autossa voi käyttää tupakansytyttimeen kytkettävää adapteria. Feromoni on haihduttimessa liuotettu parafiinipohjaiseen nesteeseen, joka lämmön vaikutuksesta leviää ympäräivään ilmaan. Haihdutin tulee olla mahdollisimman esteettämällä paikalla, jotta feromoni pääsee vapaasti leviämään huoneilmaan. Huoneilmassa feromonipitoisuus nousee riittävälle tasolle 48 tunnissa haihduttimen kytkemisestä pistorasiaan. Käyttöaika vaihtelee eläimen ongelman mukaan. Yksi pullo riittää noin neljän viikon ajaksi 50- 70 mä:n suuruiseen tilaan, tietää Menna.
- Haihdutin on uusi juttu, suihkeena Feliwayta on ollut jo vuosia. 
Purkki maksaa kolmenkymmenen euron paikkeilla. Uusi tilanne on eläimellä melkoinen stressi ja tällaisella apuvälineellä vältytään monilta harmeilta. Tuote kannattaisi olla kaikilla, se tuo turvallisuuden tunnetta, niin ei tarvitse pissiä tai repiä paikkoja, suosittelee Vetcaren myyntipäällikkö Tero Tapaila.

Ihmisille Feliwaystä ei ole mitään haittaa, me olemme jo unohtaneet feromonien tarkoituksen, hajujen kyllästämässä maailmassa.


Kuvateksti: Feliway-suihkeen käyttä vähentää merkittävästi kissan stressioireita myös kuljetuksen aikana. Kissan kuljetuskoppi käsitellään kahdesti Feliway- suihkeella noin puoli tuntia ennen kissan laittamista siihen. Samoin suihkutetaan myös auton sisustus 3-4 kertaa.

Teksti: LEENI MATTILA /Kissaposti 2/2003


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report