Täältä koiran turvavyöt ja muut tuotteet lemmikin matkustukseen

Lemmikki matkustaa

Mikkelin seudulla ilmestyvä Länsi-Savo -lehti otsikoi vuoden 2001 elokuussa eräässä artikkelissaan ”Tappava ase nimeltä Musti”. Lehtikirjoituksessa käsiteltiin automatkailua kissojen ja koirien näkäkulmasta. Vaikka vilkkain lomailu- ja mäkkeilykausi on vasta tulossa, niin ainakin me innokkaat näyttelyissä kävijät matkustamme paljon lemmikkiemme kanssa ympäri vuoden.

Viiden kilon kissasta sadan kilon ohjukseksi

Nykyisin turvavyön käyttäminen matkan aikana alkaa olla itsestäänselvyys yhä useammalle suomalaiselle. Valitettavan usein näkee kuitenkin perheen kissan loikoilevan auton takaikkunalla tai koiran pomppivan etupenkillä täysin irrallaan. Ehkäpä lemmikki on tällä tavoin matkustaessaan tyytyväisempi eikä protestoi pitkälläkään matkalla, mutta turvaIlista tämä ei Mustille tai Mirrille ole. ”Ihmisen loogisen ajattelukyvyn rajat paljastuvat turvaväiden käytässä. Perheen vauva kyllä sijoitetaan etupenkille turvaistuimeen, mutta hänen takanaan heiluu irrallaan lemmikki - tai jopa äiti. Keskikokoinen koira muuttuu jarrutuksessa ravihevosen painoiseksi. Kissastakin tulee äkkiä satakiloinen ohjus.”(Länsi- Savo 16.8.1999)

Kysymyksessä koko perheen turvallisuus

Artikkelissa muistutettiin, kuinka jokainen voi itse vaikuttaa autonsa turvallisuuteen. Ei siis riitä pelkästään, että ihmiset muistavat kiinnittää turvavyönsä. myös perheen lemmikki täytyy sijoittaa siten, että matka on turvallinen kaikille. Kissa ja pieni koira matkustavat helpoiten ja varmaan myös mieluiten kuljetuslaatikossa. Laatikon on oltava niin suuri että tarvittaessa esim. hiekka-astia mahtuu mukaan. Itse olen vielä kiinnittänyt laatikon paikoilleen turvavyöllä ja näin artikkelissakin neuvottiin tekemään. Tavaratilassa, esim. farmarimallisessa autossa, matkustava koira on turvassa turvaverkon takana. Kissoille ja koirille on saatavilla myös omia turvaväitä automatkailua varten. Tärkeää on, että turvavyö on juuri oikean kokoinen, joten lemmikki on hyvä ottaa mukaan ostoksille sovittamaan omaa turvavyötä eli turvavaljaita. Nämä turvavaljaat kiinnitetään sitten auton omaan turvavyöhän. Hätätilassa lemmikin ainoa oikea matkustuspaikka on etupenkin jalkatiia. Lehtiartikkelissa korostettiin, että kyse on aina koko perheen turvallisuudesta jo eläimen itsensäkin takia. Lemmikki oppii matkustamaan turvallisesti, kun sitä totutetaan matkailemaan esim, kuljetuslaatikossa jo pennusta lähtien. Eikä sanonnan ettei vanha koira opi uusia temppuja tarvitse pitää paikkaansa... Koskaan ei tiedä mitä voi tapahtua Itse muistan, kuinka oma isämme kehotti meitä lapsia käyttämään turvavyötä takapenkilläkin, ennen kuin se tuli edes lain mukaan pakolliseksi. Nykyisin oman turvavyön kiinnittäminen on itsestään selvyys niin etu- kuin takapenkilläkin. Omat burmani matkustavat aina muovisissa kuljetuslaatikoissa, jokainen omassaan. Toki pientä - eikä aina niin pientäkään - protestointia kuuluu silloin tälläin, ja se on ymmärrettävää etenkin pitkän näyttelypäivän päätteeksi, Mutta periksi en ole antanut, enkä etenkään sen jälkeen kun itse jouduin onnettomuuteen kahden burmani, Kirpun ja Kassun kanssa. Iso auto pyäri katon kautta ympäri ja kissat kuljetuslaatikoissaan takapenkillä. Selvisimme onneksi pelkällä säikähdyksellä - kiitos auton vahvan korin. Sillä kertaa en jostain syystä ollut kiinnittänyt laatikoita turvaväillä kiinni ja sen verran hurjasti ne takapenkillä pyörivätkin, että molemmista irtosi ovi. Pelottaa ajatuskin, että kissat eivät olisi olleet kuljetuslaatikoissaan... Kassu-burma - ja muutkin burmani - saavat siis vastaisuudessakin halutessaan naukua äänensä käheäksi, mutta joutuu silti matkustamaan kuljetuslaatikossaan -ihan kaikkien turvallisuuden kannalta.

Miten sinä ja lemmikkisi matkustatte? Toivottavasti turvallisesti!
Julkaistu Kissaposti-lehdessä 4/99 Pirjo Syväsalo


Kissan tai koiran autoon saaminen voi olla vaikeaa. Kissoille ja koirille voi antaa ennen matkaa Vetzyme Easy Travel-matkapahoinvoinnin estoon. Se myös rauhoittaa matkakaveria. Se on luonnon oma, turvallinen tuote. Se perustuu inkivääriin, jolla on luonnollinen, lämmittävä vaikutus. Kysy kauppiaaltasi.


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report