Kotikissayhdistys KOKIS ry

Kotikissakin tarvitsee perushoidon

Yhdistyksen tavoitteena on kotikissan aseman ja arvostuksen parantaminen. Vaikka asiat ovat parantuneet vuosien aikana niin vieläkin valitettavasti törmää ihmisiin joiden mielestä kotikissa pärjää lähes omillaan.

Kotikissayhdistys KOKIS ry on perustettu lokakuussa 1993. 
Koska kissa on usein saatu ilmaiseksi niin esim. eläinlääkärikuluja pidetään tuhlauksena. Onneksi suurin osa tuntee kuitenkin vastuuta lemmikistään ja huolehtii sen hyvinvoinnista. Kotikissahan tarvitsee saman perushoidon madotuksineen ja rokotuksineen kuin se kallis rotukissakin.
Yritämmekin myös valistaa ja neuvoa lemmikin terveyden hoitoon liittyvissä asioissa kykyjemme mukaan. 
Yhdistyksen toimialueena on koko Suomi joten myös jäseniä läytyy ympäri maata. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa kissoista pitävä henkilä. Omaa lemmikiäkään ei tarvitse olla .

Yksi yhdistyksen toimintamuoto on ehkäisevä eläinsuojelutyä. Meillä ei ole resursseja ylläpitää kissojen läytätaloa emmekä pysty huostaan ottamaan kodittomia kissoja, joten olemme päätyneet järjestämään leikkauskampanjoita.
Idea kampanjaan lähti tutulta eläinlääkäriltä joka harmitteli kun ihmiset pyysivät lopettamaan terveitä vahinkopentuja. Ensimmäisissä "Pallit Pois" kampanjoissa leikattiin satoja kollikissoja. Nykyään myös nartut pääsevät mukaan ja tulijoita onkin aina enemmän kuin on pystytty ottamaan.
Leikkauskampanjat olemme kohdistaneet aina maaseudulle koska siellähän kissat useimmiten liikkuvat vapaina. Leikkaamaton narttu saa ainakin kahdet pennut vuodessa jos se saa kulkea vapaana. Ihmisellä on aina vastuu lemmikistään ja myös sen pennuista .Onneksi tässäkin asiassa on saatu muutoksia parempaan suuntaan ja yhä useampi ymmärtää kuinka tärkeää on leikkauttaa kotikissa.
Mutta silti vielä läytyy ihmisiä joiden mielestä leikattu kissa ei esim. metsästä enää hiiriä tai että nartulla on ehdottomasti teetettävä ainakin yhdet pennut. Tämähän ei pidä paikkansa.
Kampanjoiden myötä olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja kiitosta. Suomi on laaja maa ja täällä riittäisi työkenttää mutta valitettavasti pienen yhdistyksen resurssit ovat rajalliset joten emme pysty millään joka paikkaan lähtemään ilman yhteistyä kumppaneita.

Toinen säännöllisesti järjestettävä tapahtuma on kotikissojen oma arvostelunäyttely. Pyrimme pitämään näyttelyn kahdesti vuodessa ja aina eri paikkakunnalla. Tämän syksyn näyttely pidetään 24.11 Hämeenlinnassa.
Näyttelyt ovat myös tärkeitä sillä niiden avulla pystymme levittämään kissatietoutta ja valistamaan
Minkälaisen kissan sitten voi ilmoittaa meidän näyttelyymme.? Kotikissoiksi sanotaan kaikkia kesykissoja joilla ei ole roturekisterikirjaa.
Tällaisia kissoja on tavalliset maatiaiskissat ,rotukissan ja maatiaisen risteytys , kahden eri rotukissan risteytys ja myös rekisteröimätön rotukissa. Kaikki nämä ovat tervetulleita näyttelyymme. myöskään ylimääräiset varpaat tai kuurous eivät haittaa. myös leikkaamaton kissa pääsee mukaan. 
Se mitä vaadimme on että kissa on terva ja sillä on voimassaolevat flunssa- ja rutto rokotus.
Kotikissanäyttelyn kulku ei juurikaan eroa rotukissanäyttelystä. Kissat jaetaan sukupuolensa , ikänsä (nuoriin , aikuisiin ja veteraaneihin ), karvan pituuden ja värinsä perusteella ryhmiin . Väriryhmiä on viisi.
Kotikissanäyttelyt eivät ole mitenkään vakavahenkisiä tapahtumia . Vaikka kissat kilpailevat keskenään ihmiset eivät taistele kulmat kurtussa vaan enimmäkseen leikkimielellä. Siellä iloitaan vilpittämästi myös muiden kissojen pärjäämisestä.
Olemme lähteneet aina mielellämme erilaisiin kissatapahtumiin jos vain on pyydetty. Elokuussa olimme Tampereelle Ahlmannin maatalous- ja kotitalousoppilaitoksen "kujakatti "päivillä kissojen kanssa esittelemässä toimintaamme. myös rotunäyttelyissä käymme joskus infopöytämme kanssa. 
Kotikissalehtemme ilmestyy neljästi vuodessa ja siihen toivotaan jäseniltä kissamaisia juttuja, runoja, kuvia yms. Yhdistyksen kotisivut löytyvät osoitteesta 
www.kotikissa.org

Teksti: Kissaposti 5/02