Tästä kaikki koiratarvikkeetPyometra eli märkäinen kohtutulehdus koiralla
Mikä on pyometra?
Pyometra tarkoittaa kohtutulehdusta. Kuitenkin enemmistö pyometroista on erittäin vaativia sairauksia verrattuna muihin tavallisiin tulehduksiin.
Infektio kohdun seinämässä on seurausta hormonaalisista muutoksista. Juoksun eli estruksen jälkeen progesteronitaso säilyy kohonneena 8-10 viikon ajan ja tänä aikana kohdun seinämä valmistautuu tiineyteen paksunemalla. Jos koira ei tule tiineeksi useista juoksuista huolimatta, kohdun seinämä paksunee entisestään kunnes seinämän sisään alkaa muodostumaan pieniä kystia. Yhdessä paksuuntuneen seinämän kanssa nesteitä erittävät kystat luovat ihanteelliset olosuhteet bakteerikasvulle. Lisäksi korkea progesteronitaso estää kohdun seinämän lihaksia supistumasta ja siten kohtua tyhjenemästä eritteistä.Onko muita asioita, jotka aiheuttavat muutoksia kohdussa?
Kyllä. myös progesteronia sisältävät lääkkeet muuttavat kohtua. Lisäksi estrogeeni voimistaa progesteronin vaikutuksia kohtuun. Lääkkeitä, jotka sisältävät näitä hormoneja saatetaan käyttää joissakin tapauksissa kiimakierron eri vaiheissa.
Miten bakteerit pääsevät kohtuun?
Kohdunkaula on portti kohtuun. Muulloin, paitsi juoksun aikana kohdunkaula on tiukasti kiinni. Kun kohdunkaula on auki, voivat emättimestä normaalistikin läytyvät bakteerit siirtyä helposti myös kohtuun. Jos kohtu on normaali, se ei suosi bakteerikasvua. Jos kohdun seinämä on paksuuntunut ja kystinen, vallitsee kohdussa ihanteelliset kasvuolosuhteet bakteereille. Lisäksi, kun nämä epänormaalit olosuhteet esiintyvät kohdussa, kohdun lihakset eivät pysty supistumaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kohtu kykene normaalisti poistamaan sinne kulkeutuneita bakteereja.
Milloin pyometra esiintyy?
Pyometraa voi esiintyä nuorista keski-ikäisiin koiriin, mutta yleisin se on vanhoilla koirilla. Monien vuosien aikana juoksut ilman juoksua seuraavaa tiineyttä luovat otolliset olosuhteet pyometran kehittymiselle.
Kiimakierrossa tyypillisin aika pyometralle on noin 1-2 kuukautta juoksun jälkeen.Mitä oireita koiralla esiintyy pyometrassa?
Kliiniset oireet riippuvat siitä, onko kohdunkaula auki vai kiinni. Jos kohdunkaula on auki, märkäeritettä valuu kohdusta emättimen ja vulvan kautta ulos. Tämä havaitaan usein pahanhajuisena eritteenä iholla tai turkissa hännän alla, makuupaikalla tai huonekaluilla, joissa koira on ollut. Muita mahdollisia oireita ovat kuumeilu, uneliaisuus, alakuloisuus.
Jos kohdunkaula on kiinni, muodostuva märkäerite ei pääse poistumaan kohdusta. Se kerääntyy kohtuun ja aiheuttaa vatsan laajenemisen. Kohdussa olevat bakteerit vapauttavat toksiinimyrkkyjä, jotka kulkeutuvat verenkiertoon. Näissä tapauksissa koira tulee yleensä erittäin kipeäksi lyhyessä ajassa. Koira on ruokahaluton, erittäin haluton, välinpitämätän ja alakuloinen. Oksentelua ja ripulia saattaa myös esiintyä.
Bakteerien vapauttamat myrkkytoksiinit vaikuttavat munuaisten vedensäätelykykyyn. Esiintyy lisääntynyttä virtsaamista ja juomista. Tätä esiintyy sekä kohdunkaulan ollessa kiinni tai auki.Kuinka pyometra diagnosoidaan?
Koirilla, jotka tuodaan eläinlääkäriin sairauden alkuvaiheessa voi ainoana sairauden oireena olla vähäinen emätinvuoto. Yleisempää on kuitenkin, että koiraa eläinlääkärille tuotaessa sairaus on edennyt jo pidemmälle. Erittäin sairaalla narttukoiralla, joka on alkanut juomaan tavallista enemmän ja jota ei ole steriloitu, tulee aina epäillä myös pyometraa sairauden oireiden syynä. Pyometraa tulee erityisesti epäillä, mikäli vatsa on suurentunut tai esiintyy emätinvuotoa.
Pyometraa sairastavalla koiralla on yleensä veriarvoissa valkosolujen määrä lisääntynyt ja globuliinien (elimistän oman puolustusjärjestelmän tuottamia proteiineja) osuus kasvanut. Virtsan ominaispaino on yleensä alhainen johtuen bakteerien toksisesta vaikutuksesta munuaisiin. On kuitenkin huomattava, että nämä muutokset voivat esiintyä myös muiden bakteeritulehduksien yhteydessä.
Jos kohdun kaula on kiinni, räntgenkuvauksella vatsaontelosta voidaan todeta suurentunut kohtu. Jos kohdun kaula on auki, ei kohtu ole siinä määrin suurentunut, että sairautta voitaisiin räntgentutkimuksella varmasti todeta. Ultraäänitutkimus vatsaontelosta on varmin tapa diagnosoida sairaus ja erottaa tila normaalista tiineydestä.Kuinka pyometraa hoidetaan?
Suositelluin hoitomuoto on leikkaus, jossa poistetaan kohtu ja munasarjat. Sairauden alkuvaiheessa diagnosoitujen pyometrojen leikkaus ei juurikaan poikkea normaalista steriloinnista. Jos sairaus on kuitenkin edennyt ja koira on huonossa kunnossa, leikaus ei ole yhtä rutiininomainen toimenpide kuin normaali sterilointi. Suonensisäinen nesteytys on yleensä tarpeellinen ennen ja jälkeen laikkausta. Lisäksi koiralle aloitetaan antibioottilääkitys.
Koirani on arvokas jalostuskoira - onko muita hoitovaihtoehtoja kuin leikkaus?
Pyometraa voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Prostaglandiinit ovat hormoneja, jotka laskevat veren progesteroni -tasoa, relaksoivat ja avaavat kohdunkaulaa sekä supistavat kohtua aiheuttaen kohdun tyhjenemistä bakteereista ja märkäeritteistä. On kuitenkin huomattava, että läheskään aina prostaglandiinit eivät tehoa ja niillä on myös joitakin tärkeitä kayttärajoituksia.
/*********************************
1. Prostaglandiinien sivuvaikutuksia ovat mm. koiran levottomuus, läähätys, oksentelu, kuolaaminen ja vatsakivut. Sivuvaikutukset ilmaantuvat noin 15 minuutissa lääkkeen ensimmäisestä pistokerrasta ja kestävät useiden tuntien ajan. Oireet eivät ole yhtä rajuja enää seuraavien pistosten jälkeen. Oireita voi yrittää lieventää kävellyttämällä koiraa aina pistosten jälkeen.
2. Jos koira on kovin sairas, eikä hoidolla ole saatu merkittävää kliinistä paranemista 48 tunnin kuluessa on prostaglandiini -hoidon ennuste huono.
3. Koska hoito supistaa kohtua, on myös mahdollista, että kohtu repeää ja märkäerite valuu vatsaonteloon aiheuttaen sinne tulehduksen. Tämä on erittäinkin todennäköistä, jos kohdun kaula ei ole auki.
Kirjallisuudessa esitetään joitakin tilastoja, joihin kannattaa tutustua harkittaessa prostaglandiini -hoitoa pyometraan.
onnistumisprosentti on 75-90%, jos kohdun kaula on auki
onnistumisprosentti on 25-40%, jos kohdun kaula on kiinni
pyometran uusiutumisprosentti on 50-75%
seuraavan astutuksen onnistumismahdollisuus on 50-75%
Mitä tapahtuu, jos kumpaakaan hoitomuotoa ei käytetä?
Muiden hoitomuotojen paranemistulokset ovat heikkoja. Jos hoitoa ei anneta nopeasti, bakteerien toksinen vaikutus voi olla jopa kuolemaan johtava. myöskin jos kohdun kaula on kiinni, voi kohtu revetä vatsaonteloon aiheuttaen sinne tulehduksen, mikä myös voi olla kuolemaan johtavaa.
Teksti: Eläinlääket. tri Suvi Pohjola-Stenroos /Koiraposti 4/02