Kissan ylipainoisuus

Ylipainoisuus on kissan ravitsemuksellisista sairauksista yleisin. Sillä on useita haitallisia vaikutuksia elimistöön. Ylipainoisuus on yleisintä vanhemmilla yksilöillä, naarailla, ja se on kaksi kertaa yleisempää kastroiduilla ja steriloiduilla eläimillä muihin verrattuna.

Miten ylipainoisuus vaikuttaa?

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ylipainoinen lemmikki elää lyhemmän elämän normaalipainoiseen verrattuna. Ylipainoisuus altistaa mm. tuki- ja liikuntakudosten sairauksille, hengityselinsairauksille, sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille, maksasairaudelle, sokeritaudille, heikentää lämmänsäätelykykyä, aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriäitä, alentaa elimistän puolustusreaktioita, lisää anestesian riskejä sekä vaikuttaa mielialaan ja aktiivisuuteen haitallisesti.
Ylipainon syynä tavallisesti on liiallinen energian saanti verrattuna energian kulutukseen. Suureksi osaksi tämä johtuu kaupallisten ruokien erittäin hyvästä maistuvuudesta. Lisäksi useille eläimille annetaan ruoantähteitä, makupaloja ym. normaalien ruoka-annosten lisäksi. Lihomiseen taipuvainen lemmikki syä kerta kerralta enemmän, koska normaali kylläisyyden säätelymekanismi liikunnan puuttesta johtuen on sekaisin. Ylipainoisuus on yleisempää kastroiduilla ja steriloiduilla lemmikeillä. Tämä aiheutuu muuttuneesta hormonitoiminnasta johtuvasta aktiivisuuden vähenemisestä ja liiallisesta energiansaannista suhteessa aineenvaihdunnan vähenemiseen. Liikalihavuus saattaa olla myös aiheu- tettua. Kissan ylisyättäminen pentuina johtaa aikuisuuden liikalihavuuteen.

Paras tapa on punnita se ja verrata muihin rodun edustajiin. Lihavuutta voidaan myös arvioida käsin tunnustelemalla. Jos lemmikin kylkiluut tuntuvat helposti tai jopa näkyvät, on se todennäkäisesti hieman liian laiha. Jos tunnet rasvakudos ta ihon ja kylkiluiden välissä tai kylkiluita on vaikea löytää, on lemmikkisi ylipainoinen. Kissoilla ylipainoisuuden merkkinä alavatsa usein roikkuu. Ylipainoisuuden arviointi saattaa joskus tuottaa vaikeuksia, mutta eläinlääkärikäyntien yhteydessä voidaan tilannetta tutkia ja merkitä paino yläs esim. vuosittain.
Ennen kuin alat laihduttaa lemmikkiäsi, tulisi sille tehdä terveydentilan tutkimus. Tämän tarkoituksena on sulkea pois sellaiset lihavuudelta näyttävät tilat, joiden syynä onkin hoitoa vaativa sairaus.
Laihtuminen perustuu energian kulutuksen kasvattamiseen, energian saantia tulee samalla pienentää. Energiankulutusta voidaan suurentaa lisäämällä liikuntaa. Joskus tämä voi olla vaikeaa, kun kysessä on todella lihava, huonokuntoinen lemmikki. Näissä tilanteissa dieettiä tulee sisukkaasti jatkaa, kunnes liikuntakin tulee vähitellen mahdolliseksi.
Kaikkein tärkeintä lemmikin laihduttamisessa on, että koko perhe on asiassa mukana. Muussa tapauksessa kysessä on ajanhukka, turha taloudellinen panostus ja seurauksena vain mielipahaa.
Laihduttamisen alussa sovi eläinlääkärin kanssa tarkka ohjelma tavoitteineen ja aikatauluineen. Käy punnitsemassa kissasi määrävälein samalla vaaäalla vastaanotolla. Punnitus on tietenkin maksuton eikä sitä varten tarvitse varata aikaa: voit tulla milloin sinulle sopii.

Kissan arvioitu painon pudotus viikossa on noin 1-150 g.

Laihduttaminen lemmikin aikaisemmalla ruoalla onnistuu harvoin, tuskin koskaan. Tämä johtuu siitä, että pienennetyn annoksen takia sillä on jatkuva nälkä ja toisaalta tärkeiden ravintoaineiden puutostiloja saattaa syntyä.
Laihdutusruuiksi suositellaan Hill's w/d, r/d, Science Light, Waltham Low Calorie diet tai Iams Light. Niiden lisänä tarjotaan vain raikasta vettä
Parasta liikuntaa kissa saa kulkiessaan valjaissa, sisäkissaa voi aktivoida esim. hypittämällä tuolille ja alas esim. lelun avulla. Hyvä keino myös saada kissa liikkumaan on käyttää houkuttimena infrapunakynää, kissa juoksee punavalon perässä yleensä tuntikausia. Valoa ei saa osoittaa silmään.

Teksti: Suvi Pohjola-Stenroos ELT, kissapraktikko (Kissaposti 1/01)


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report