Kissa ja koira voivat olla kavereita keskenään

"Kuin kissa ja koira" sanotaan usein ihmisistä, jotka eivät oikein ymmärrä toisiaan. Tämä vanha sanonta on ja pysyy, vaikka yhä useammat eläinten ystävät ovat hankkineet koiralleen seuraksi kissan, tai päin vastoin ja eläimet ovat vallan sopuisasti eläneet saman katon alla. 

Itse asiassa tämä sanonta on ehkä enemmänkin peruja sellaiselle ajattelutavalle, että olisi olemassa erikseen 'koiraihmisiä' ja 'äkissaihmisiä'. Koiraihmisistä usein sanotaan, että he ovat ulospäinsuuntautuneita ja ulkoilevia ihmisiä, kun taas kissaihmiset on leimattu sisäänpäinkääntyneiksi ja seuraa karttaviksi neljänseinän sisällä istuviksi erakoiksi. Toisin sanoen näin eri oloissa viihtyvillä ihmisillä olisi siis hyvin vähän tekemistä toistensa kanssa. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, jos ovat koskaan toisenlaiset olleetkaan. Koirat ja kissat voivat elää sovussa keskenään saman katon alla, ja todistettavasti kissaihmisiä on nähty jopa lenkkipoluilla! 

Samat liikkeet - eri merkitys

Kissojen ja koirien kommunikointitapa eroaa hieman toisistaan, ja tämä saattaa aiheuttaa yhteentörmäyksiä näiden kahden eläinlajin välillä, ainakin tutustumisen alkutaipaleella. Otetaan esimerkiksi hännän heiluttaminen. Molemmat eläimet heiluttavat häntäänsä, mutta aivan eri syistä! Koiran hännänheilutus tarkoittaa sitä, että se tervehtii tai on tyytyväinen, kun taas kissan hännän heilautus tarkoittaa sitä, että se on harmistunut tai vihainen. 

Eläinten lähestymistapa poikkeaa myös toisistaan. Koira haistaa hännän alle tunnistaakseen vastaantulijan päin vastoin kuin kissa, joka haistelee varovasti kasvoja. Hankaluuksia saattaa aiheuttaa myös se tosiasia, että kissat ovat ätuijotuksen maailmanmestareitaä. Maailmasta ei löydy varmasti toista niin herpaantumatonta katsetta kuin mikä kissalla on. Kissa käyttää tätä taitoa hyväkseen häikäilemättä, mikäli se haluaa esimerkiksi yöunilleen juuri siihen samaan nojatuoliin, mihin koira on hetkeä aikaisemmin asettunut mukavasti. Se menee vain sopivan matkan päähän nojatuolista ja aloittaa intensiivisen tuijotuksen, kunnes koira luovuttaa paikkansa kissalle. Koirien kielellä vain vahva ja itsevarma eläin katsoo toista koiraa suoraan silmiin, ja mikäli vastapuoli ei halua kahnauksiin, sen on laskettava katseensa ja poistuttava vähin äänin paikalta. myös kadulla toisiaan vastaan tulevat koirat väistävät ensitapaamisella katsekontaktia kunnioittaakseen toista ja näyttääkseen toisilleen, että ovat liikkeellä rauhanomaisin aikein. 

Kissa koiraperheeseen

Kissa on kissa, oli sillä sitten paljon karvaa tai ei. Vaikka kissarotuja onkin olemassa jo kymmeniä, ovat kissat kuitenkin perusluonteeltaan hyvin samankaltaisia. Pieniä eroja saattaa temperamentin ja vilkkauden suhteen olla, mutta mitään kissarotua ei ole kehitetty johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen. Kissojen tehtävänä on ollut kautta aikojen toimia hiirten metsästäjänä ja nykypäivänä ihmisen lemmikkinä. Hiirten metsästys on kuitenkin kaikkein rotupuhtaimmilla ja sukupolvia sisällä kasvaneilla kissoillakin niin verissä, ettei ihmisen ole tarvinnut niitä siihen varta vasten opettaa tai sitä käyttätarkoitusta ajatellen kasvattaa. Kun kissa ja hiiri kohtaavat, niin minkä tahansa kissan vaistot heräävät ja hiirijahti voi alkaa.


Koiria on sen sijaan lähes aina kehitetty jotakin tiettyä käyttätarkoitusta varten. Metsästyskoirat ovat vanhimpia ihmisen avuksi kehitettyjä käyttäkoiria, mutta vielä tänä päivänä koiria kehitetään yhä uusiin tehtäviin. Kun vuosien ja sukupolvien saatossa on jalostettu tiettyä luonteenpiirrettä, on sanomattakin selvää, ettei esimerkiksi vahvasti metsästykseen kehitettyä koiraa voi välttämättä päästää suin päin kissan kanssa samaan huoneeseen. Toki sekin ajan myätä onnistuu, mutta sopeutuminen vaatii omistajalta huomattavasti enemmän kärsivällisyyttä kuin jonkin toisen koirarodun kanssa. Tässä tapauksessa olisikin parempi, että kissa olisi hankittu ennen koiraa, jolloin koiranpennun voi heti pienestä pitäen totuttaa kissaan.

Toiset koirarodut on taasen kehitetty paimentamaan ja vartioimaan laumaa, johon kuuluvat perheen kaikki ihmiset sekä muut eläimet. Esimerkiksi colliet ja newfoundlandinkoirat hyväksyvät kissan perheeseen huomattavasti helpommin kuin jotkin terrierit tai vahtikoirat. Kissanhankintaa harkitsevan koiranomistajan kannattaakin selvittää tarkoin oman koiransa luonteenpiirteet. 

Koira kissaperheeseen 

Yleensä kissat hyväksyvät helpommin uuden koiran perheeseen kuin päin vastoin. Kun koiranpentu tuodaan taloon, on paras nostaa se lattialle ja antaa kissan rauhassa haistella uutta tulokasta. Mikäli kissa lyä pentua, se tuskin käyttää kynsiään, vaan läimäyttää sitä ihan sen takia, että koira tietäisi äoman paikkansaä. Kissa ei koe koiranpentua uhkana, vaan hetken tulokasta tutkittuaan toteaa sen vaarattomaksi kummajaiseksi. Poikkeuksiakin tosin kyllä läytyy, joten kannattaa seurata tilannetta.

Sopeutumiseen menee yleensä noin kaksi viikkoa, mutta sen jälkeen niistä voi tulla mitä parhaimmat kaverukset, jotka nukkuvat vierekkäin ja pitävät hyvää huolta toisistaan.

Teksti Minna Kaukolampi /Kissaposti 4/02


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report