Läytäkissasta Agilitykissaksi

Toffosta on puolet persialaista ja toinen puoli on maatiaista. Se läydettiin  Paimiosta, karvat ajeltuina ja toimitettiin eläinhoitolaan.
Maarit Leino meni tyttärensä Jootan kanssa varaamaan kermanväristä kissaa ja ihastui Toffoon ja halusi sen. Leinot saivat unelmakissan, josta tuli 
agilitykissa.

Kissa kuin koira

Joota toivoi vaaleaa ja pitkäkarvaista kissaa, äidin toive oli poika. 
Leinoilla oli jo ennestään kolme kissaa, mutta tahtoivat vielä kolmannen.

- Toffo on unelma kissa, se on juuri sellainen, kuin olen aina tahtonut kissan olevan. Se viihtyy sylissä, kehrää ja on kiltti. Se hakee tavaroita 
ja tottelee käskystä komennuksia, se on kissana kuin koira, kuvailee Maarit Leino Toffoa.

Leinojen muut kissat viihtyvät hyvin omissa oloissaan, mutta Toffo vaatii paljon huomiota ja aktiviteetiä.

- Toffo rauhoittuu, kun sen kanssa puuhastellaan jotain. Kissa agility on kehittävää puuhaa ja treenien jälkeen Toffo on tyytyväinen, sanoo Leino.

Kotona Joota juoksee ympäri ja kissa perässä, niin että matot menevät rynttyyn. Joota on ahkera treenailemaan Toffon kanssa kissa-agilitya.

Mikä ihmeen kissa-agility

Energiset ja sosiaaliset kissat kaipaavat tekemistä. Usein aktiiviset ja positiiviset kissat ovat loistavia kissa-agilityssä. Suuret kissat, kuten 
Norjalaiset metsäkissat ovat myös nauttineet paljonkin agilitysta.
Kissojen agility on vapaamuotoista esteistä selviytymistä, kissan ehdoilla. Kissaa ei voi pakottaa, se menee makoilemaan tai lähtee pois, jos sitä ei 
kiinnosta. Kuitenkin monet kissat nauttivat lelujen noutamisesta ja esteradoista, joten agility sopii hyvin kissoille.
Suomen kissa agility -seura järjestää toukokuussa esittelynäyttelyn, jossa mukana on kissaagilityä. Kemiässä, Sisuntalolla on kissa-agilityä toukokuussa, päivää ei ole vielä varmaksi päätetty.
Turussa kissa-agilyä voi treenailla Vähäheikkiläntie 56:n tiloissa, Musti ja Mirri -nimisen eläinkaupan varastotilassa. Kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä Nina Schäferiin, joka on perustanut Suomen kissa-agility -seuran.

Treenaile ja palkitse

Kissa-agility treeneissä on aidattu alue missä on esteitä. Jokainen kissa on vuorollaan kehässä kaksikymmentä minuuttia. Omistaja saa käyttää kaikkia mahdollisia houkuttimia, jotta kissa suoriutuisi radasta. Parhaita houkuttimia ovat kissan rakkaat lelut, herkkunaksut, kissanmintut tai naru.

Jokaisen kissan jälkeen omistaja putsaa telineet. Ennenkuin kissa pääsee edes harjoituksissa radalle, tulee sillä olla kunnossa kaikki mahdolliset rokotukset.

Kissa agility on hauskaa niin kissalle kuin omistajallekin

- Harjoituksissa on kiva vaihtaa kuulumisia muiden kissojen omistajien kanssa. Mukavaa on vielä se, että kaikki ovat pitämässä hauskaa, eikä tosissaan kilpailemassa. Sitä ei koskaan tiedä, tekeekä oma kissa mitään. On myös kiva katsoa, miten muiden kissat pärjää. Joka kerralla on uusia kasvoja, toteaa Leino.

Maarit Leinon eräs työkaveri totesi kissa-agilityn olevan kissan kiusaamista.

- Kissaa ei voi pakottaa, se näyttää, kun sitä ei enää huvita, tietää Leino.

Kannatta aina palkita kissa hyvin suoritetun tehtävän jälkeen. Näin se jaksaa paremmin ja ryhtyy seuraavallakin kerralla treenailemaan.

Teksti lainattu: Kissaposti 2/02
Kirjoittaja: Leeni Mattila


Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report