TV-tähti ja muotitoimittaja Minna Ottavainen:

Koira pitää elämän järjestyksessä!

Huikaisevan kuulaana ja aurinkoisena kevätpäivänä, mutta vielä kirpeässä pakkassäässä Arttu -koira nauttii elämästään. Se hypähtelee, juoksentelee, kantaa parruja suussaan ja myhäilee omistajiensa lähellä. Arttu on kolmen ja puolen ikäinen tanskandoggi, jonka emäntä Minnan Ottavainen on vienyt sen lenkille Helsingin Tervasaareen.

TV:ssä juontajana, toimittajana ja tuottajana työskentelevä tumma Minna on ollut koiraihmisiä koko ikänsä. -Kotona Keski-Suomessa meillä oli saksanpaimenkoiria ja myöhemmin sain itselleni kaksi tiibetinspanielia. Nyt ne ovat jo 12 ja 13 vuoden iässä ja viihtyvät vapaassa elämässään omakotitalossa vanhempieni luona.

Tyäskenneltyään Radio Jyväskylässä Minna Ottavainen muutti Helsinkiin ja koirat jäivät taakse. Uuden poikaystävänsä Iljan kautta hän sai kaverikseen hieman "tipsuja" kookkaamman Arttu -dogin.

-Arttu on tavallaan pieni koira suuressa koossa ja luonteeltan hyvin kilti. Kokonsa takia sen kanssa on turvallista liikkua vaikka yällisillä Hesan kaduilla, eikä kukaan tule taatusti mitään asiatonta ehdottelemaan, Minna kertoo. -Toisaalta Arttu ei ymmärrä isoja ulottuvuuksiaan. Esimerkiksi tänään se mäyhäisi minua polveen suussa kanniskelemalla kepakollaan.

Ihmiset kahdessa luokassa

Minna tunnustautuu selvästi koiraihmiseksi ja kissoista hän ei enemmälti välitä. -Ihmiset jakaantunvat minusta kahteen luokkaan, sellaisiin jotka pitävät eläimistä ja sellaisiin jotka eivät pidä. Minullani on aina ollut koiria elämässäni.

Arttu -koiran ulkoilu auttaa Minnaa tuulettamaan ajatuksiaan ja irtoutumaan työjutuista. Hän tyäskenteli vuosi suositussa Jyrki -ohjelmassa juontajana. Sen jälkeen oli vuorossa nelisen vuotta Fashion Tv- ohjelmaa, joka vei Minnan usein myös ulkomaille, mm. Kanadaan ja USA:han. Sen jälkeen hän on ollut Huomenta Suomen -lähetyksissä sekä tuottajana Carita Tuomolan vetämässä Kaunis Olo -ohjelmassa.

-Aluksi ulkoillessa Artun kanssa olin hieman epävarma, koska se on niin vahva ja voi joskus ystävällisyyttään hyppiä ihmistä vasten. Mutta Arttu näyttää jotenkin tajuavan, että olen nainen ja miestä heikompi. Se ei ole saattanut minua vaikeisiin tilanteisiin ja käyttäytyy kanssani kiltisti.

-Olen ehdottamasti kokenut, että koira pitää elämän järjestyksessä ja rytmittää päivän. Se myös lisää vastuuntuntoa, kun ei voi jäädä täitten jälkeen baareihin notkumaan vaan täytyy kiirehtiä kotiin koiraa ulkoiluttamaan.

Minnan mukaan täällä Suomessa koirien pito on vielä terveelllä pohjalla, mutta matkoillaan hän on kohdannut myös koiramaailman toisen puolen. -Miamissa voi nähdä vaaleanpunaiseksi värjättyjä koiria, joilla on omat hoitajansa ja autonkuljettajat. Siellä koiria voidaan ostaa lapsille leluiksi. Näin siellä kerran pikkutytän, joka kannatteli pientä koiraa hihnoissa kuin leikkikalua ikään.

-Toinen äärimmäisyys ovat vaikkapa Bankogin kulkukoirat, joita potkitaan ja kohdellaan muutenkin kaltoin. 

Arttu -koira alkaa tulla selvästi nälkäiseksi. Se katsoo tummaa Minnaa syvälle silmiin, ja sitten mentiin....

teksti: Riku Cajander / Koiraposti 3/2003

/*********************************

Copyright Delivet Oy | McAfee SiteAdvisor site report